Ett cirkustält har upptagit Strandgatan och Östersund har fått äran att få besök av en Burlesque show producerat av den eleganta Fröken Frauke. En föreställning man sent glömmer. Det är cirkus för vuxna och huset är fullsatt. En minoritet av publiken har upplevt burlesque förut och de får nog ett ganska häftigt uppvaknande för det är hämningslöst, men befriande lekfullt.

Reyben Kaye är professionell och underhållande. Han är bitvis chockerande gränslös, man blir nästan orolig för publiken för det är högst interaktivt, men det finns alltid en tydlig agenda. Cabaret kan vara både tragedi och vackert. Abigail Collins är exceptionell, med en vältränad kropp gör hon akrobatiska övningar som kan väcka både avundsjuka och genans. Hon är rolig, påminner om Joan Rivers fräckhet, med Anders och Björn från publiken vänder hon på sexismen och säger “nu är det männens tur att känna på det vi fått utså i 2000 år”. Med referenser till Trump tydliggör hon nu att männen är nu i hennes “ovala rum”, och det är hon som har små korta oranga fingar. Det är klockrent.

Burlesquen tillåter sexskämt utöver det politiskt korrekta och det är befriande. De utmanar könsroller och kan få homosexuella män att generat uppleva hur snygga andra män kan vara. Soa de Muse är allvarlig, men med glimten i ögat, när han både ser ut och dansar som sexualitetens Gudinnna. Lady Francesca är också flirtig och bjuder på komedi på hög, eller låg, nivå. “Fågelsången” kan nog väcka vissa sexuella referenser i framtiden.

Fröken Frauke själv bjuder på klassiskt nummer med fjäderdans. De som stannar kvar efter pausen, och inte chockerat lämnat lokalen, är totalt med på noterna och artisterna har nu publikens fulla stöd. Att alla åldrar, storlekar på kroppar och sexuella identiteter är välkomna i Burlesque gör den intressant. Stripteasen blir därför aldrig objektifierande, utan bara stärkande och underhållande. Det är befriande att få leka, att få lov att släppa lös och bara vara människa. Det är en ynnest att få uppleva gratis på en torsdagskväll.

20424193_10155659760250820_8713519784597824792_o
Ellen Lindgren

ellen.lindgren@mittmedia.se